Inklädda flaskor i rep och läder
En given konversationstartare vid middagen är att servera dryck i vackra flaskor. Dessa flaskor passar också utmärkt att ha med sig vid medeltidsevent och rollspel.
Vi har rep-läder-klädda flaskor i alla storlekar från 20ml till 2L.
Välj i menyn vad du vill titta på. Klicka på bilderna för större bild.
Skall man hänga flaskan runt halsen så bör den vara liten, max 200ml. I bältet så passar 500ml och mindre. Större flaskor bör bäras över axeln. När man ser bild på enskilda flaskor utan referenspunkter så ser alla lika stora ut. Därför anger jag data som volym och höjd, använd detta för att avgöra hur stor en flaska är. Vikt gäller tom flaska. Alla flaskor levereras med kork och ofta en enklare rep- eller läderrem. De tillbehör utöver det som syns på bilderna ingår också. Andra korkar och remmar finns under menyn "Flaskor -> Korkar och Remmar".

Jag klär in flaskor med rep och läder.
Att klä in saker med rep kallas att "tränsa". Jag tränsade en del på 70-talet men höll sedan upp många år. Jag började igen i samband med att vi började åka till medeltidsveckan i Visby. Då började jag också klä in flaskor med läder.
Bakgrunden var att man som "medeltidare" kanske vill ha med sig en flaska med "något" men det är ju inte ok med en vanlig flaska. Lösningen då var att ha en läderplunta men det finns ett par nackdelar med det. Dom är tätade med bivax och har ofta en form som gör att det är svårt att komma åt att diska dom. När det blir varmt är det också risk att bivaxen mjuknar eller t.o.m. smälter och flaskan börjar läcka. Dom klarar inte heller varma drycker av samma skäl. Lösningen blev att klä in en vanlig flaska i rep eller läder. Jag började då också blanda rep och läder vilket ger dom snyggaste flaskorna tycker jag. Påpekas bör dock att läderplunta är det enda som är riktigt HK (dvs Historiskt Korrekt).

Inklädda flaskor blir extremt stöttåliga. Det är vanligen inga problem att tappa dom i marken. Enda akilleshälen är runt öppningen där det vanligtvis syns en del glas för att man skall kunna dricka ur flaskan och för att man inte skall väta ner rep/läder hela tiden. Landar flaskan på det glaset så går den sönder. Och man kan såklart ha otur!