Bänkar i massiv ek
Egenskaper att tänka på vid val av bänk:
Observera att alla bänkar är unika. Ådring, struktur och form bestämmer hur det blir.

- Storlek: längden beror på var den skall stå - mät. Tag den hellre lite för liten än för stor. Jag kan i princip göra bänkar upp till 3-4m längd men 50-150cm är vanligast. En trevlig och lagom storlek för 2 personer är ca 120cm bred. I en mindre hall kan 80-100cm passa bra. Djupet brukar vara mellan 20-35cm.

- Placering: inne-ute: Ute-bänkar gör jag bara i kärnek eftersom det är det enda som håller i längden. På inne-bänkar förekommer även splintved och andra träslag som alm och ask. Splintveden är dom första centimetrarna innanför barken och den är mer känslig för väta och tål inte utemiljön så bra. Utebänkar behandlar jag också helst med Sioo så man slipper olja om varje år.
Ute = utsatt för regn och sol.
Inne = ej utsatt för fukt/väta. Förbyggda uterum hör hit.

- Träslag: Ek, alm eller ask brukar jag ha. För utomhusbruk endast kärnek.

- Hel sittbräda eller delad: mest en smaksak. Delad sittbräda blir det alltid när sittbrädan görs av en "helplank" dvs jag har använt hela trädets bredd från bark till bark. Då måste man såga bort kärnan i mitten. Hel sittbräda görs ofta av "halvplank" dvs bara halva trädet har använts. Man kan även använda delade brädor av kärnvirke tex blir en utebänk lite tåligare med delade sittbrädor.

- Raka kanter eller "live"-edge: När en eller båda sidorna på sittbrädan följer trädets form så har jag bara tagit bort barken och låtit splintveden vara kvar. Live-edge är mindre lämpligt på ute bänkar.

- Modell på benen: Jag har flera modeller på ben tex:

modell: "styrsö", "ww1", "ww2", "eas"

- Ytbehandling: Jag försöker hålla mig till 2 behandlingar:
Sioo: man kan ha Sioo både inne och ute men det är som utebehandling den kommer mest till sin rätt. Man får en bänk som är silvergrå och underhållsfri i 8-12 år (förutom att man kanske måste tvätta den).
Linolja/Osmo olja. Linoljan ger speciellt eken en mustig färgton och framhäver mönster och ådring. Osmo oljan är mer neutral men också tåligare. Ofta lägger jag 1 lager linolja (för färgen) och sedan 1-2 lager Osmo för tåligheten. Olja är tacksamt för det är enkelt att bättra om det blir skador.

Kraftiga bänkar i Ek, Alm och Ask.

Man kan aldrig få för många bänkar!
Jag gör bänkar för både inomhusbruk och utomhus i längder mellan 50cm och 2m. Skall bänken stå inomhus oljar jag den så att träts mönster framträder. Skall den stå utomhus så brukar jag behandla med ett preparat som gör att bänken snabbt blir silvergrå, ungefär som trä blir om det står ute länge. Då blir bänken ganska underhållsfri.

När jag bygger bänkar så försöker jag också undvika lim och skruv. Jag sammanfogar istället helst med gamla beprövade metoder som kilar och tappar och använder skruv bara när det ger bättre lösningar. Det innabär bla att bänkarna kan packas ihop till platta paket.
Tjockleken på allt trä under bänkskivan dvs benställningen, är vanligen 30-35mm. Jag har ett par olika utformingar på benställningen, se bilderna.
Själva bänkskivan är vanligen mellan 30-45mm och dess utseende bestäms oftast av trät den är gjord av. Består den av två delar så beror det på att märgen i mitten av trädet sågats bort (den spricker annars).

När man skall välja bänk är det flera egenskaper hos bänken man behöver tänka på: storlek, inne-ute, träslag, hel skiva eller delad, modell på benen och ytbehandling. Längst ner på sidan beskrivs dessa.

Bredd och djup anges vid bilderna. Höjden på en bänk är i allmänhet ca 42-45cm.

Klicka på bilderna för större bild.


Nbr: B909
Bredd x Djup x Höjd: x, x, 45cm
Placering: inne
Träslag: Ek
Live-edge: ja samt delad skiva
Modell på Ben: styrsö
Ytbehandling: Linolja
Pris: 7500 kr


Nbr: B106
Bredd x Djup x Höjd: x, x, 45cm
Placering: inne
Träslag: Ek
Live-edge: ja samt delad skiva
Modell på Ben: ww2
Ytbehandling: Linolja
Pris: såld


Nbr: B105
Bredd x Djup x Höjd: 100, x, 45 cm
Placering: inne
Träslag: Ek
Live-edge: ja
Modell på Ben: eas
Ytbehandling: Linolja
Pris: såld