Handsnidade skärbrädor i massivt Svensk trä
Dessa skärbrädor liknar inget du ser i vanliga affärer varken när det gäller utseende eller egenskaper. Dom fungerar lika bra som skärbrädor, uppläggningsfat eller helt enkelt ett konstverk i köket.
Enbart massiv Svenskt ek, alm eller ask (inget lim) och du skär inte på ändträ som suger vätska. Storleken anges som Bredd x Höjd x Tjocklek. Ibland anges 2 siffror tex 35x15-24x4,5 den brädan är 35cm bred, 15cm hög i ena ändan och 24 i den andra samt 4,5cm tjock.
Det är Svensk Ek om inget annat sägs under bilden.
Klicka på bilderna för större bild.
Enbart massiv Svenskt ek, alm eller ask (inget lim) och du skär inte på ändträ som suger vätska. Storleken anges som Bredd x Höjd x Tjocklek. Ibland anges 2 siffror tex 35x15-24x4,5 den brädan är 35cm bred, 15cm hög i ena ändan och 24 i den andra samt 4,5cm tjock.
Det är Svensk Ek om inget annat sägs under bilden.
Klicka på bilderna för större bild.
Här är några lite enklare brädor
Galleri - några sålda brädor
Egenskaper:
- Det går att renovera brädan flera gånger trots sniderierna:
När jag snidat mönster på brädorna ligger det alltid några millimeter under skärytan så man skall kunna slipa ner skärytan ett par gånger när den blir sliten. Brädorna är minst 3cm tjocka.
- Dubbelsidiga: ena sidan (vanligen baksidan) kan man tex skära på, den andra servera på.
- Timglasslipad för ökad stabilitet:
Trä rör sig alltid med luftfuktigheten. Det betyder att brädans form är olika på vinter och sommar. För att motverka att den blir så kupig så den inte ligger still så slipar jag den som ett timglas, dvs den är lite högre i hörnen. (Men det är också viktigt att sköta den. Aldrig ställa den på tork på diskbänken och undvika starkt solsken under lång tid.)
Sköter du dessa brädor väl så kommer dom att gå i arv till både dina barn och barnbarn även om dom används flitigt.
- Det går att renovera brädan flera gånger trots sniderierna:
När jag snidat mönster på brädorna ligger det alltid några millimeter under skärytan så man skall kunna slipa ner skärytan ett par gånger när den blir sliten. Brädorna är minst 3cm tjocka.
- Dubbelsidiga: ena sidan (vanligen baksidan) kan man tex skära på, den andra servera på.
- Timglasslipad för ökad stabilitet:
Trä rör sig alltid med luftfuktigheten. Det betyder att brädans form är olika på vinter och sommar. För att motverka att den blir så kupig så den inte ligger still så slipar jag den som ett timglas, dvs den är lite högre i hörnen. (Men det är också viktigt att sköta den. Aldrig ställa den på tork på diskbänken och undvika starkt solsken under lång tid.)
Sköter du dessa brädor väl så kommer dom att gå i arv till både dina barn och barnbarn även om dom används flitigt.
Ytbehandling:
Jag behandlar skärbrädorna med Osmos hårdvaxolja för bänkskivor som är livsmedels-godkänd. Trä (och ek i synnerhet) är bakteriedödande så en skärbräda av ek kan med fördel vara obehandlad. Inom 1 timme är i princip alla bakterier döda. Det finns mer information om detta under Övrigt -> Skötselråd.
Du kan få en bräda med dina initialer eller kanske ditt familjevapen eller ett föreningsmärke snidat eller inbränt med laser. Hör av dig med en bild om du är intresserad av det.
Har du lagt ner mycket pengar på ett nytt kök så finns det anledning att avsluta med något lite extra. Har du inte renoverat ännu så kan lite extra detaljer göra underverk.
Jag behandlar skärbrädorna med Osmos hårdvaxolja för bänkskivor som är livsmedels-godkänd. Trä (och ek i synnerhet) är bakteriedödande så en skärbräda av ek kan med fördel vara obehandlad. Inom 1 timme är i princip alla bakterier döda. Det finns mer information om detta under Övrigt -> Skötselråd.
Du kan få en bräda med dina initialer eller kanske ditt familjevapen eller ett föreningsmärke snidat eller inbränt med laser. Hör av dig med en bild om du är intresserad av det.
Har du lagt ner mycket pengar på ett nytt kök så finns det anledning att avsluta med något lite extra. Har du inte renoverat ännu så kan lite extra detaljer göra underverk.
1690