Konsthantverk i Trä Läder och Rep

Konsthantverk i Trä, Läder och Rep

Är du intresserad av ett unikt handgjort föremål? I menyn ovan hittar du:
t
Trä: Unika Skärbrädor i massivt trä med snidade motiv, bänkar hopfogade på gammalt sätt med kilar och tappar, små hyllor där virkets form, kvistar och mönster fått bestämma utseendet och hängare och skyltar formade som vimplar.
a
Skärbräda med snidad fläta
b1
En bänk i ek
b2
En snidad skylt
b3
Flaskor: Här finns flaskor inklädda med rep och/eller läder. Lika perfekta att ha vid medeltidsarrangemang som för att servera dryck vid en elegant måltid.
d
En läderklädd flaska
c1
En repklädd flaska
c2
Repmattor: Här finns små mattor i 4 mm hamparep i form av underlägg (15-30cm) och stora mattor (30-100cm) i syntethampa för utomhusbruk eller naturfiber för inomhusbruk.
f
En rosmatta
g1
En stor oval matta
g2
Övrigt: Under "övrigt" finns bla.

- Skötselanvisningar för mina skärbrädor/bänkar och en del allmän info.
- Canvas: Vertygsförvaring för sniderijärm mm sydda i grov canvas.
- Knivslidor: Knivslidor till Moras slöjdkniv 120 inklädda i läder och innandel i plast.
- Kurser: Jag ger kurser i hur man tränsar flaskor och hur man gör mattor i rep.
(986)

e

Om mej och mitt hantverk

Jag har täljt sedan 12-års åldern. I början hade jag en Swiss Army kniv som jag slipat om så den fungerade bättre för täljning. Jag täljde många olika saker bla ett par skärbrädor om året. När jag fyllt 2 hyllmetrar i köket med skärbrädor tyckte min kära hustru att det räckte. Då började jag ge bort dom. När släkten också var "mättad" så började jag sälja dom. Numera har jag ett litet snickeri i källaren och gör även bänkar, hyllor, skyltar mm.
Jag gjorde militärtjänsten i flottan och det var naturligt att bli intresserad av sjömansarbete av olika slag. På den tiden fanns ju också mycket av det "gamla" försvaret kvar tex de gamla verkstäderna i Karlskrona och det var en upplevelse att botanisera runt bland alla gamla grejer där. Jag höll sedan på ganska mycket med rep och sjömansarbete på 70-talet, sedan långa uppehåll. I samband med att vi började stå på marknaden i Visby så insåg jag att det fanns ett intresse hos besökarna att lära sig klä in flaskor med rep så jag började att ge kurser i hur man gör. Jag började också klä in flaskor i rep (och läder) och göra små mattor (underlägg) själv för att ha till försäljning och som reklam för kurserna.
Jag började även sy i tidiga år. Mina första byxor sydde jag i 16-års åldern. Jag ville ju ha extremt låg midja, snäva ner till knäna och sedan tjafs från knät och nedåt. Det fanns inte att köpa så enda lösningen var att sy själv. Numera gör jag verktygsväskor och små väskor i grov bommulscanvas.
Och att jag lär ut en del av det jag gör är ganska naturligt eftersom jag tillbringat mitt yrkesliv som lärare i Datavetenskap på Chalmers.