Skötselråd för skärbrädor.

Skötselråd för skärbrädor och bänkar.

[Skötselråd för skärbrädor (pdf)]
[Skötselråd för bänkar inomhus (pdf)]
[Skötselråd för bänkar utomhus (pdf)]
[Monteringsinstruktion för bänkar (pdf)]
[Skötselråd för inklädda flaskor (pdf)]

Forskning om Trä och Livsmedel

Trä i kombination med livsmedel fungerar utmärkt.
Trä är ett utmärkt material för skärbrädor. Det är en myt att plast, metall eller glas skulle vara bättre ur renlighetssynpunkt som skärbrädor än trä. Trä är naturligt bakteriedödande om man inte belägger ytan med olja eller lack. Ek med sin garvsyra är bäst i klassen, i princip alla bakterier är döda efter 1 timme.

Forskningsresultat visar:
Träskärbrädor mer hygieniska än plast pressrelease från Svenskt Trä 2002-11-19 (lättläst)
[Träskärbrädor mer hygieniska än plast (pdf)]
Journal of Food Protection, Vol. 57, No.1, Pages 16-22 (January 1994)
[Cutting Boards of Plastic and Wood Contaminated Experimentally with Bacteria (pdf)]
Holzforschung, Vol. 59, pp. 72–81, 2005
[Survival of bacteria on wood and plastic particles: Dependence on wood species and environmental conditions (pdf)]